Err.047 hatası
Esselamu aleyküm ustalarım ; Err.047 Motor overload hatası alıyoruz genelde var bu hata. Forumda ki , kazanç ayarını yaptım. P00.02 0 , P00.04 6 yaptım. Oldu gibi, daha tam denenmedi. Başka neler yapılabilir. Torku artırılabilirmi parametrelerden ? Servonun HCS STUDIO proğramı ile online oldum. Gerçekten yükte mi çalışyor diye izlemek istedim. Ama hangi parametre olduğunu kestiremedim . P21.04 ü izledim, yüke girdiğinde %de 789 falan değerler gösteriyor. 789 ne anlam ifade ediyor? 78.9 mi anlayacaz. ? Fotoğraf ta yüklüyorum, bakabilirsiniz. Çok teşekkürler.. Motorumuz 1kw
Öncelikle fren kablolarını mutlaka kontrol edin.
Motorun freninin gerçekten açıldığından emin olun
Elinizde ölçü aleti varsa, enerjiyi kapatıp fren bobinini kısa devre kısmından ölçün. Böylece frenin çalışıp çalışmadığını anlayabilirsiniz.
Parametreleri şimdilik eski haline getirmenizi öneririm. Çünkü eğer fren açılmazsa, motor aşırı tork isteyecek ve bu da hem Err.047 (motor overload) hem de Err.046 (drive overload) hatalarına sebep olacaktır. Yüksek ihtimalle yaşadığınız overload sorunu frenin bırakmamasından kaynaklanıyor.
Eğer tüm bu kontrollerden sonra sorun devam ederse, canlı destek için 0539 617 09 44 numaradan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhabalar,
Bu hata genelde motorun nominal akımının üzerinde çalışmasıyla ortaya çıkıyor. Birkaç noktayı paylaşayım:
Parametre Ayarları:
Tork için özellikle P00.03 (Torque Limit) değerini kontrol edin. Fabrika ayarında %100’dür, gerekirse artırılabilir.
Hızlanma / yavaşlama rampaları (P00.06, P00.07) çok kısa olursa motor ani akım çekip overload verebilir. Rampaları biraz uzatmak faydalı olur.
Ayrıca P02.xx serisi (akım sınırları) parametrelerine bakın. Gereksiz düşükse motor erkenden korumaya geçer.
Online İzleme (HCS Studio):
P21.04 = Motor akım yüzdesi. Sizde görünen 789 değeri aslında %78.9 demek. Virgül kaydırması var.
%100’e yaklaştığında motor nominal sınırına gelmiş oluyor.
İzlenebilecek diğer parametreler:
- P21.02 → %Tork
- P21.04 → %Akım
- P21.06 → DC bus voltajı
- P21.10 → Alarm geçmişi
Pratik Kontroller:
Mekanik yükte sıkışma, rulman, aşırı sürtünme vb. olmadığından emin olun.
Motor kablo ve faz bağlantılarını kontrol edin.
Eğer motor sürekli nominale yakın yükte çalışıyorsa, motor seçimi küçük gelmiş olabilir. Bu durumda parametre ayarlarıyla sadece sınırlı iyileşme olur.
Özetlemek gerekirse ; 789 değeri aslında %78.9 akım demektir. Parametrelerden tork limiti (P00.03), akım limitleri (P02.xx) ve rampa süreleri (P00.06–P00.07) ile oynayarak deneme yapılabilir. Ancak yük gerçekten yüksekse, sorunu sadece parametreyle çözmek mümkün olmayabilir, mekanik yük veya motor seçimini de gözden geçirmek gerekir.
Saygılarımızla.
Çok teşekkür, peki ustam bizim sürücü modeli x2E serisi. Fark edermi ki

Merhabalar,
Sizdeki X2E serisi de aynı parametre mantığını kullanıyor, yani anlattıklarımız geçerli. Ekstra özellikleri olsa da overload hatasında aynı ayarlar işe yarar.
Saygılarımızla.
ben şimdi x2e nin manueline bakıyorum ustam, P00.03 Stiffness grade setting diyor. siz tork limit demştiniz. heralde model farkından uyuşmuyor parametreler diye düşündüm. 00.07 Pulse train form diyor , siz rampa demiştiniz.

Hemen bir kontrol sağlayıp tekrardan dönüyorum.
x2e manuelne baktım ;
3.14 hzlnma zamanı
3.15 yvşlma zmanı
3.29 tork limit olması lazım doğrumudur

Evet , kusura bakmayın yanlış bilgi aktarımı olmuş . X2E’de tork limiti P03.29, algılama süresi P03.30,Hızlanma P03.14 ve Yavaşlama P03.15 parametreleridir.
ustam çok teşekkürler.. 3.29 = 110 , 3.14 =200ms , 3.15=200ms , 3.30= 1500ms yaptık. bir süre sonra Err.046 Drive overload HATASI VERDİ.
Çok teşekkürler ,tekrar hata almadık.olursa arayalım. Frensiz motor kullanmışdık.